Malam tadi, Ajue terasa gian sangat nak buat kek. Bahan dah ada..gatallah tangan nih. Oven baru pun dah ada..ajue pun start lah cari pasal kat dapur. Ni untuk yang amatur cam ajue...tapi rasanye sebijik cam Fruity dan Secret Recipe punya kek..tu husband ajue punye komenlah...he ! he ! perasan lah pulak !!! ....Ni ha resipinya;
Cheese Cake Basic
Bahan-Bahan Untuk Pie Crust:
25 pcs biskut Marie
1/4 cawan margerine
#Biskut Marie dulu keras. Tapi biskut Marie zaman sekarang ni rapuh. Jadi ajue just ramas dengan tangan jer, supaya ada rasa air tangan sikit. Oh ya..jenama biskut Marie tu Munchy's. Ramas sampai hancur berderai dan gaulkan dengan marjerin tadi sampai boleh kepal. Pastu amik loyang dan alas dengan kertas minyak dan press adunan tadi dalam loyang. Pastu simpan dalam peti ais sekejap sementara tu kita buat filling dia pulak.
2 peket cream cheese
(jenama apa-apa pun buleh (kalau Philadelphia cream cheese mahallah sikit RM10.50/peket)
1/2 cawan gula castor (jenama apa-apa pun buleh (kalau Philadelphia cream cheese mahallah sikit RM10.50/peket)
1/2 sudu teh vanilla essence
2 biji telur
1 sudu juice lemon (Ajue pakai oren sunquick je)
#Apalagi pukul je semuanya dengan medium speed sehingga well blended. Telur last sekali. Tak buleh pukul lama sangat nanti telurnya kembang dan akan mengakibatkan wujudnya rongga dalam cheese cake tu nanti. Tak cantik cheese cake kita nanti.
# Finally, keluarkan base yang kita simpan dalam peti ais tadi dan tuangkan filling tersebut yang telah kita pukul baik punye tadi. Dan ia telah sedia untuk di bakar. Panas kan dulu oven, setkan oven pada 160 deg celcius untuk 45 minit. Tips tutup ngan aluminium foil atas loyang supaya surface cake kita tak hangit selepas 30 minit ianya di bakar. Dah siap, sejukkan sekejap dan simpan dalam peti ais kurang-kurang 3 jam.
Masa ajue post resipi ni ajue tgh dengar lagu Zaiton Sameon : Kabut Serangkai Mawar.....Sampai..hati kau....mempermainkan....cinta suci ku...........la..la..la.. jiwanglah pulaks..
# Finally, keluarkan base yang kita simpan dalam peti ais tadi dan tuangkan filling tersebut yang telah kita pukul baik punye tadi. Dan ia telah sedia untuk di bakar. Panas kan dulu oven, setkan oven pada 160 deg celcius untuk 45 minit. Tips tutup ngan aluminium foil atas loyang supaya surface cake kita tak hangit selepas 30 minit ianya di bakar. Dah siap, sejukkan sekejap dan simpan dalam peti ais kurang-kurang 3 jam.
Masa ajue post resipi ni ajue tgh dengar lagu Zaiton Sameon : Kabut Serangkai Mawar.....Sampai..hati kau....mempermainkan....cinta suci ku...........la..la..la.. jiwanglah pulaks..
1 comments:
Bole lah buat kek lain pulak...
Post a Comment